DE GESCHIEDENIS
VAN ROOIBOS

DE GESCHIEDENIS
VAN ROOIBOS

De geschiedenis van rooibos begint bij de eerste bewoners van Zuid-Afrika de “San” mensen, ook wel bekend als “Bosjesmannen” (Nederlands) of “Boesmans”(Afrikaans). Deze bewoners leefden onder andere in de omgeving van de Cederberg waar een unieke struik groeide. Ze ontdekten dat er van de fijne naaldachtige blaadjes van deze struik een lekkere en geneeskrachtige drank gemaakt kon worden. Dit was het allereerste begin van de rooibosthee. 

Sinds die tijd worden deze naaldachtige blaadjes gebruikt als kruidendrank en middel tegen allerlei huidproblemen. De eerste berichtgeving hierover stamt uit 1772 en is afkomstig van de Zweedse plantkundige Carl Thunberg. Hij rapporteerde dat de “San” de naaldachtige blaadjes gebruikten om thee mee te maken. Deze struik zou niet lang daarna bekend worden als rooibos (Aspalathus linearis). Meer over de geschiedenis van rooibos lees je op deze pagina.

De allereerste rooibosplantage

De allereerste rooibosplantage

De geschiedenis van rooibos gaat verder bij de vroege settelaars. Zij namen het gebruik over en leerden rooibosthee drinken als alternatief voor zwarte thee. Omstreeks 1902 leerde Benjamin Ginsberg rooibos kennen en zag hij de potentie de rooibos had. Hij begon met de productie en verkoop van rooibos en is de oprichter van B. Ginsberg (Pty) Ltd. De eerste commerciële verkoper en distributeur van rooibos in Zuid-Afrika. De vraag naar rooibos nam over de jaren snel toe, waardoor er rond 1930 een schaarste aan rooibos ontstond.

Het commercieel kweken van rooibos ging moeizaam doordat de zaden lastig te vinden waren en nauwelijks ontkiemden. In 1930 begon chirurg en botanicus Dr. Pieter Le Fras Notier verschillende experimenten voor de teelt van de rooibosplanten. Samen met Ginsberg zag hij de geneeskrachtige werking en de commerciële potentie van rooibos voor de regio. De experimenten bleken een groot succes en zo ontstonden de eerste rooibosplantages. In de periode die volgde, leerden steeds meer boeren hoe zij rooibos succesvol konden verbouwen.

NIET ALTIJD EVEN POPULAIR

De geschiedenis van rooibos was NIET ALTIJD EVEN POPULAIR

Tot en met de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van rooibos toe. Dat werd gevolgd door verdere uitbreiding in landbouwgronden en verbeterde productie. Totdat kort na de Tweede Wereldoorlog de rooibosmarkt volledig in stortte. Dit kwam onder andere door economisch slechte tijden en een tekort aan kwalitatief goede rooibos.

Hierop werd in 1948 de “Clanwilliam Teekoöperasie” opgericht, gevolgd door de oprichting van de “Rooibos Tea Control Board” in 1958. Door een aantal genomen maatregelen herstelde de rooibosmarkt zich. Hierdoor nam de vraag naar rooibos nationaal en internationaal verder toe. Ook vandaag de dag breidt de rooibosmarkt zich verder uit en is het nog altijd ongekend populair. De geschiedenis van rooibos gaat steeds verder.

De grote droogte

De grote droogt

Tegenwoordig kampt rooibos met een nieuw probleem, iets wat een grote uitdaging voor de toekomst blijkt te zijn. Namelijk de aanhoudende klimaatveranderingen met als gevolg lange periodes van droogte. Door de droogte kan de rooibos niet meer voldoende worden aangeplant en worden de oogsten met kwalitatief goede rooibos minder. Dit heeft in de laatste 10 jaar gezorgd voor een schaarste aan rooibos met enorme prijsstijgingen tot gevolg.

ROOIBOSTHEE EINDELIJK IN NEDERLAND!

ROOIBOSTHEE EINDELIJK IN NEDERLAND!

In 1994 introduceerde Rooibos B.V. als eerste met succes rooibosthee in Nederland. Dit deden zij onder andere met het merk “Skoonvallei” rooibosthee. Deze thee ken je inmiddels als “Bosveld Rooibos Teesakkies”, een thee die niet meer weg te denken is uit de schappen van de winkels en jouw voorraadkast. Zoals je hieronder ziet, is ons product door de jaren heen veranderd. Zo blijft de geschiedenis van rooibos zich uitbreiden. Benieuwd naar onze thee? Bestel het via onze webshop.