De geschiedenis van Rooibos

“Ontdek de unieke geschiedenis van rooibos, een bijzondere thee die door zijn unieke smaak en eigenschappen wereldwijd ongekend populair geworden is.”

Een bijzondere Zuid-Afrikaanse struik

De geschiedenis van rooibos begint bij de eerste bewoners van Zuid-Afrika de “San” mensen, ook wel bekend als “Bosjesmannen” (Nederlands) of “Boesmans”(Afrikaans). Deze bewoners leefden onder andere in de omgeving van het de Cederberg waar een unieke struik groeide. Ze ontdekten dat er van de fijne naaldachtige blaadjes van deze struik een lekkere en geneeskrachtige drank gemaakt kon worden.

Sinds die tijd worden deze naaldachtige blaadjes gebruikt als kruidendrank en middel tegen allerlei huidproblemen. De eerste berichtgeving hierover stamt uit 1772 en is afkomstig van de Zweedse plantkundige Carl Thunberg. Hij rapporteerde dat de “San” de naaldachtige blaadjes gebruikten om thee mee te maken. Deze struik zou niet lang daarna bekend worden als rooibos (Aspalathus linearis).

De allereerste rooibos plantages

De vroege settelaars hadden dat gebruik overgenomen en leerden rooibosthee drinken als alternatief voor zwarte thee. Omstreeks 1902 leerde Benjamin Ginsberg rooibos kennen en zag de potentie de rooibos had. Hij begon met de productie en verkoop van rooibos en is de oprichter van B. Ginsberg (Pty) Ltd. De eerste commerciële verkoper en distributeur van rooibos in Zuid-Afrika. De vraag naar rooibos nam over de jaren snel toe waardoor er omstreeks 1930 was er een schaarste aan rooibos ontstond.

Het commercieel kweken van rooibos ging moeizaam doordat de zaden lastig te vinden waren en nauwelijks ontkiemden. In 1930 begon chirurg en botanicus Dr. Pieter Le Fras Notier, verschillende experimenten voor de teelt van de rooibosplanten. Samen met Ginsberg zag hij de geneeskrachtige werking en de commerciële potentie van rooibos voor de regio. De experimenten bleken een groot succes en zo ontstonden de eerste rooibos plantages. In de periode die volgde leerden steeds meer boeren hoe zij rooibos succesvol konden verbouwen.

Niet altijd even populair

Tot en met de tweede wereldoorlog nam de populariteit van rooibos toe. Dat werd gevolgd door verdere uitbreiding in landbouwgronden en verbeterde productie. Tot dat kort na de tweede wereld oorlog de rooibos markt volledig in stortte. Dit werd mede ingegeven door economische slechte tijden en een tekort aan kwalitatief goede rooibos.

Hierop werd in 1948 de “Clanwilliam Teekoöperasie” opgericht, gevolgd door de oprichting van de “Rooibos Tea Control Board” in 1958. Door een aantal maatregelen die genomen werden herstelde de rooibos markt zich. Waardoor de vraag naar rooibos nationaal en internationaal verder toe nam. Ook vandaag de dag blijft de rooibos markt zich verder uitbreiden en is het nog altijd ongekend populair.

De groote droogte…

Tegenwoordig kampt rooibos met een nieuw probleem, iets wat een grote uitdaging voor de toekomst blijkt te zijn. Namelijk de aanhoudende klimaatveranderingen met als gevolg lange periodes van droogte. Door de droogte kan de rooibos niet meer voldoende worden aangeplant en worden de oogsten met kwalitatief goede rooibos minder. Dit heeft in de laatste 10 jaar gezorgd voor een schaarste aan rooibos met enorme prijsstijgingen tot gevolg.

Rooibosthee eindelijk in Nederland!

In 1994 introduceerde Rooibos B.V. als eerste met succes rooibosthee in Nederland. Dit deden zij onder andere met het merk “Skoonvallei” rooibosthee. Deze thee kent u inmiddels als “Bosveld Rooibos Teesakkies”, een thee die niet meer is weg te denken uit de schappen van de winkels en uw voorraadkast.

Lees hier alles over het planten van Rooibos!