het planten van rooibos

het planten van rooibos

Hoe wordt rooibosthee gemaakt? In het zuiden van Afrika groeit de rooibos. De rooibosstruik groeit van nature alleen in de omgeving van de Cederberg in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Hierdoor is het een bijzondere struik die alleen groeit onder de unieke en juiste omstandigheden. In de wintermaanden wordt rooibos geplant wanneer de temperatuur net boven het vriespunt is. Het oogsten begint in de zomer, zodra de temperatuur boven de 40 graden is. 

de strijd tegen droogte

de strijd tegen droogte

Voor het kunnen aanplanten en het groeien van rooibos is er voldoende regen nodig, zodat de zandgrond voldoende doorweekt is met water om de zaailingen te kunnen planten.

De laatste jaren heeft de omgeving van Cederberg waar de rooibosstruik groeit, veel last gehad van droogte. Hierdoor is het aanplanten van nieuwe rooibosstruiken een grote uitdaging geworden. De Cederberg omgeving waar rooibos groeit is een semi-woestijn gebied, bij een gebrek aan voldoende regen is er niet genoeg water beschikbaar om het land vochtig te houden. Hierdoor blijft de grond te zanderig, waardoor er geen rooibos geplant kan worden.

het voorbereiden van de grond

het voorbereiden van de grond

De grond wordt kort na de oogstperiode (januari tot april) voorbereidt voor de aanplanting van nieuwe rooibos. Tijdens deze voorbereidingen wordt de grond klaar gemaakt om zaailingen te kunnen planten. Hierbij worden gaten in de grond gemaakt. Deze gaten zijn regelmatig verdeeld en hebben een diepte van ongeveer 10 á 15 cm. Op dat moment is het belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, want een te droge grond zal ervoor zorgen dat de zojuist gemaakte gaten zich direct weer met zand vullen.

het planten van de rooibos

het planten van de rooibos

Bij aanplanten van rooibos wordt een speciale machine gebruikt, met deze machine kunnen er 4 rijen tegelijk aangeplant worden. Elke rij wordt bemand door twee personen die samenwerken om de zaailingen te planten. Eén persoon scheidt de zaailingen van elkaar terwijl de andere deze in de sleuf van de machine plaatst. Deze sleuf zorgt ervoor dat de zaailingen in de gaten geplaatst worden, waarna twee wielen op de machine de gaten afsluiten. Vervolgens hebben de zaailingen ongeveer één maand nodig om zich voldoende te wortelen in de grond.

Het aanplanten van de nieuwe rooibos moet eind augustus afgerond zijn. Daarna zijn de zaailingen te groot om nog geplant te kunnen worden.

Het begin en het eind

Het begin en het eind

Na het eerste jaar wordt de rooibosstruik alleen gesnoeid en pas vanaf het tweede jaar kan er geoogst worden. Een rooibosstruik levert daarna nog ongeveer 4 jaar lang een goede kwaliteit rooibos op. Na een periode van ongeveer 6 jaar wordt het land weer schoongemaakt en begint het voorbereidingsproces opnieuw voor de aanplanting van nieuwe rooibos. Dan is het tijd voor een nieuwe generatie rooibosstruiken. Zo wordt onze rooibosthee gemaakt.