FAQ items aan het laden...

Ontdek wat rooibos is

Wat is Rooibos? En waarom is rooibosthee officieel geen thee? Wij vertellen u graag waarom rooibos ‘thee’ anders is dan andere theeën en wat er nodig is voor het maken van een lekker kopje rooibosthee!

Wat is Rooibos nou echt?

Rooibos (Aspalathus linearis) is een struik uit de vlinderbloemenfamilie. Deze struik komt van nature voor als fynbos in de omgeving van Cederberg in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Doordat deze struik geen onderdeel is van de theeplant familie, is het dus officieel geen theesoort.

De naaldjes van deze struik worden al duizenden jaren gebruikt door de lokale bevolking voor het maken van de kruidendrank, die wij inmiddels allemaal kennen als Rooibosthee.

Anders dan alle andere theesoorten

In tegenstelling tot zwarte, groene en witte thee is rooibos van nature vrij van cafeïne (theïne) en looizuur arm. Het is ontzettend rijk aan antioxidanten en mineralen. Doordat er geen cafeïne in zit, wordt de thee niet bitter zoals dit met andere theeën het geval is. Rooibosthee is daarom uitstekend geschikt om lekker sterk te drinken. In vergelijking met met de andere theeën krijgt het een mooie, volle smaak zonder de bittere afdronk die door cafeïne wordt veroorzaakt.

Goed gevulde ‘Teesakkies’

Doordat de rooibosstruik naaldjes heeft en geen bladeren, trekt deze moeilijker dan normale thee. Hierdoor wordt rooibosthee niet op dezelfde manier gezet als andere theesoorten. Daarom maken wij gebruik van enkelwandige, flinterdunne theezakjes of zoals wij ze in het Afrikaans noemen ‘teesakkies’. Door gebruik te maken van deze flinterdunne theezakjes kan de thee eenvoudiger in het water trekken.

Maar dat is nog niet alles, er is letterlijk ‘meer’ nodig. Bij de meeste andere theeën wordt ongeveer 1½ gram in een theezakje gebruikt, dat is voor rooibosthee veel te weinig. Wij gebruiken daarom de minimale hoeveelheid van maar liefst 2½ gram per zakje. Deze hoeveel in combinatie met onze ‘Teesakkies’ zorgt ervoor dat de thee voldoende in het water kan trekken. Hierdoor krijgt deze een volle en zachte smaak, exact zoals rooibosthee al duizenden jaren in Zuid-Afrika gedronken wordt.

Lees hier hoe u een lekker kopje rooibosthee maakt!