wat is rooibos?

wat is rooibos?

Wist je dat rooibos gezond is en vrij van cafeïne? Rooibos (aspalathus linearis) is een struik uit de vlinderbloemenfamilie. Deze struik komt van nature voor als fynbos in de omgeving van cederberg in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Deze struik geen onderdeel is van de theeplant familie, daarom is rooibos dus officieel geen theesoort. De naaldjes van deze struik worden gebruikt voor het maken van een kruidendrank, die wij inmiddels allemaal kennen als rooibosthee.  

 In tegenstelling tot zwarte, groene en witte thee is rooibos van nature vrij van cafeïne (theïne) en looizuurarm. Het is ontzettend rijk aan antioxidanten en mineralen. Dat maakt rooibos gezond! Doordat rooibos vrij van cafeïne is, wordt de thee niet bitter. Bij andere theeën is dat wel het geval. Rooibosthee is daarom uitstekend geschikt om lekker sterk te drinken. Dit geeft rooibosthee haar mooie, volle smaak.

Hoe maak je rooibosthee?

Hoe maak je rooibosthee?

Onze rooibos ‘Teesakkies’ zijn zeer geschikt voor Eenkopsthee. Je doet het zakje gewoon in een kopje met water. Haal het zakje er vervolgens met een theelepeltje uit als je de thee gaat drinken. De beste manier om een lekker kopje rooibosthee, volgens Zuid-Afrikaans gebruik te maken, is met een ketel (of een waterkoker). Hiervoor doe je ongeveer één liter koud water in de ketel met hierin bij voorkeur 2 ‘Teesakkies’ (5 gram). Vervolgens breng je het water met hierin de ‘Teesakkies’ aan de kook, waarna de thee klaar is. Voor het allerbeste resultaat kook je de thee nog een minuutje zachtjes door.

Bosveld Rooibos Teesakkies

GEBRUIK EEN TEESAKKIE OPNIEUW

Het theewater met hierin de ‘Teesakkies’ kun je rustig langere tijd warm houden boven een theelichtje. Hierdoor zal rooibosthee – in tegenstelling tot andere theesoorten – een steeds meer volle en zachte smaak krijgen. Ook als je een waterkoker gebruikt, kun je de ‘Teesakkies’ prima nog een keer gebruiken. Dit doe je door het water met hierin de gebruikte ‘Teesakkies’ opnieuw aan de kook brengen. Zo geniet je nóg een keer van een heerlijk kopje rooibosthee.

nog verder lezen?

nog verder lezen?

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van rooibosthee? Wil je weten waar de naam vandaan komt en hoe deze thee in Nederland terecht kwam? Of vind je het interessant om te weten hoe de thee wordt geplant? Kijk dan op een van onderstaande pagina’s!