De geschiedenis van Rooibos

“Een bijzondere Zuid-Afrikaanse struik”

Het verhaal begint bij de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika de “Bosjesmannen” of “Boesmans” zoals deze stam in het Afrikaans genoemd wordt. In hun eigen taal heet deze bevolkingsgroep de “San” mensen.

In 1772 is door de plantkundige Carl Thunberg al gerapporteerd dat deze bevolkingsgroep de struik, die uiteindelijk bekend zou worden als rooibos, gebruikte om een kruidendrank te maken.

De vroege settelaars hadden dat gebruik overgenomen en in 1902 werd Benjamin Ginsberg, oprichter van B. Ginsberg (Pty) Ltd te Kaapstad, uiteindelijk de grootste producent en distributeur in Zuid- Afrika. Hij is tevens met de eerste promotie van rooibosthee begonnen.

Geschiedenis Rooibos Rooibosthee
Bosveld Rooibos Theesakkies rooibosthee

“Niet altijd even populair”

Ginsberg was een Russische imigrant wiens voorouders al naam verworven hadden in de koffie en thee industrie in Europa. In 1930 heeft dokter P. le Frais Nortier (geneesheer) de heilzame werking van rooibos ontdekt.

Nortier verzamelde zaad in het Sedergebergte en ontwikkelde methoden om het te laten ontkiemen terwijl Oloff Bergh en William Riordan, vrienden van Nortier, de eerste plantages hebben aangelegd.

Door de Tweede Wereldoorlog ontstond er een tekort aan “zwarte” thee in Zuid- Afrika waardoor de vraag naar rooibos is toegenomen. Wegens een gebrek aan een hoge kwaliteit zaad en omdat er te weinig aan promotie werd gedaan, was rooibosthee niet erg gegroeid in populariteit. De markt werd ietwat gestabiliseerd door de oprichting van “Clanwilliam Teekoöperasie” in 1948 en de daarop volgende stichting van de “Rooibosraad” in 1954.