Home

Copyright © Privacybeleid


Alles over Rooibos:   Wat is Rooibos   Geschiedenis Bij iedere bestelling wordt  € 3,95 (incl. Btw) verzendkosten in rekening gebracht.  Bestellingen boven € 50,– worden franco verzonden.


Kijk op onze website

www.beefspecialties.nl en volg ons op:

Hoe wordt de thee bereid?
U kunt Rooibosthee zetten zoals u gewend bent om thee te zetten. Voor de beste kwaliteit is het echter beter om een pannetje koud water op het vuur te zetten of uw waterkoker met koud water te vullen. Voeg daarin direct 2 à 3 theezakjes toe om mee te laten koken.


Zodra het water kookt is de thee klaar, maar u kunt de thee ook nog even extra laten trekken. Let op: Gooi uw koude thee niet weg, maar warm ze gewoon weer even op . Omdat er geen cafeïne in zit, blijft de thee gewoon lekker smaken en behoudt het de kwaliteit.


Een bijzondere thee uit Zuid-Afrika

De bladeren van Rooibos zijn naaldvormig

Skoonvallei Rooibosthee komt van een struik die alleen in Zuid-Afrika groeit. Na ongeveer anderhalf jaar kan er voor het eerst worden geoogst. De levenscyclus van een rooibosstruik is ongeveer 7 jaar. Deze struiken bloeien meestal in oktober. Er zitten dan heel mooie gele bloemetjes aan de takken die doen denken aan de bloemen van een brem. Maar het zijn de naaldjes die gebruikt worden om thee van te maken.


Nadat de takken van de struik met een sikkel afgesneden zijn, worden ze in bundels samengebonden en afgevoerd naar de fabriek om vermalen te worden. De takken gaan dan door een molen die met scherpe messen de takken in hele kleine deeltjes snijdt. Dit wordt op een grote hoop op een betonnen baan gegooid, waarna het fermentatieproces kan beginnen. Met een grote tractor wordt er over de hoop heen gereden om de thee te “kneuzen”. Er wordt water over de hoop heen gesproeid zodat de thee in de zon kan liggen “broeien”. Dit proces wordt een aantal keer gedurende 8 uur herhaald om de hoop vervolgens over de baan uit te spreiden zodat het kan drogen. ‘s Morgens vroeg wordt de thee van de baan afgeraapt en in zakken gestopt.


Na dit fermentatieproces wordt de thee gezeefd om de naaldjes van de stokjes te scheiden. Er zijn verschillende zeven achterelkaar opgesteld, die ervoor moeten zorgen dat er uiteindelijk zo weinig mogelijk stokjes overblijven in de Rooibosthee. Het zijn deze stokjes die voor het looizuurgehalte in de thee zorgen. Looizuur is een afweerstof die een plant of struik produceert als het wordt aangevallen.

In Rooibosthee is er weinig looizuur aanwezig. In verhouding tot zwarte thee bevat Rooibosthee slechts een twaafde deel aan looizuur.

 

Enkelwandige theezakjes = geen touwtjes

Na het zeefproces wordt de thee door middel van hete waterdamp gepasteuriseerd. Vanaf dat moment wordt de thee niet meer met handen aangeraakt en gaat het via een buissysteem naar de machines die de thee in zakjes vult. Dit zijn enkelwandige zakjes zodat er 2½ gram thee in een zakje past.

Doordat de zakjes enkelwandig zijn, bereikt men hetzelfde effect als bij het gebruik maken van losse thee met een theezeefje. Door gebruik te maken van enkelwandige zakjes kan er echter niet gebruik gemaakt worden van de touwtjes aan de zakjes.


De touwtjes zijn bij Rooibosthee echter overbodig. Bij zwarte thee moet een theezakje op tijd uit het water verwijderd moet worden vanwege de cafeïne die het een bittere nasmaak geeft. Aangezien er geen cafeïne in Rooiboshtee aanwezig is, kan het geen kwaad als het zakje in een theepot blijft liggen. Rooibosthee geeft nooit een bittere smaak, zelfs niet als het een donkere kleur heeft.